VETTE HUID

 

 

Wat is een vette huid:

Een vette huid komt voornamelijk voor bij jonge mensen. Deze vette huid is goed te herkennen door te kijken naar de t-zone (kin, neus en voorhoofd). Als je een vette huid hebt glimt dit gebied vaak. Ook is een vette huid altijd dikker dan een niet-vette huid omdat er meer talg op het huidoppervlak zit met als gevolg dat de huid eerder verhoornt. Een andere goede manier om te weten of je een vette huid hebt is om in de loop de dag een tissue tegen je gezicht te houden. Als er een olieachtige soort vocht op de tissue zit heb je meestal een vette huid.

Talg is voor een belangrijk deel uit vet opgebouwd en heeft een onmisbare functie voor het lichaam. Talg is een soort beschermingsolie die de huid beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Op het moment dat je een vette huid hebt is het proces van talg aanmaken niet in evenwicht met het natuurlijke verlies. Talg kan dan in plaats van beschermen de pH-waarde van de huid doen veranderen. Als de vette huid niet genoeg verzorgd wordt kan dit leiden tot ontstekingen en deze zijn vaak de voorloper van acne. In deze staat is de huid niet beschermd tegen bacteriën en andere schadelijke micro-organismen.
Toch heeft een vette huid ook zeker voordelen boven de niet-vette huid want een vette huid veroudert veel minder snel en de huid blijft lang jong. Ook is een vette huid een erg sterke huid in verhouding tot een droge huid. Het is aan te raden om te proberen de talgproductie weer in evenwicht te brengen, want als dit lukt krijg je een gezonde en goed beschermde huid. Probeer dus de balans te vinden om een optimale huid te creëren. Het is niet zo dat een vette huid over je hele lichaam naar voren komt, een vette huid kan ook plaatselijk zijn.

De oorzaken van een vette huid:

 • Erfelijkheid.
 • Dieet.
 • Hormoonveranderingen, voornamelijk tijdens de pubertijd, maar dit kan ook op andere momenten onder andere omstandigheden.
 • Zwangerschap.
 • De pil.
 • Bepaalde cosmetica.
 • Vochtigheid en heet weer.

Wat gaan we doen bij een vette huid: 

We gaan zorgen dat je huid meer in balans komt. Goed schoonhouden en een goed hygiëne is een must. De pukkeltjes, puistjes en mee-eters gaan we weghalen zodat je poriën niet verstopt raken. Laat je dit te lang zitten kan er een onderhuidse ontsteking ontstaan waarbij littekens of verkleuringen van je huid ontstaan.

Daarnaast gaan we je leren hoe je onze producten thuis kunt gebruiken om de talgvorming te verminderen en je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden. Gebruik nooit zeep of uitdrogende producten: die tasten de zuurgraad aan waardoor de huid droog en geïrriteerd raakt. Dan zit je in een cirkel waar je niet meer uitkomt omdat je lichaam dan denkt dat hij meer talg moet produceren. Hierdoor wordt de huid alleen maar vetter. Probeer ook zo min mogelijk alcoholhoudende producten te gebruiken.

 

Enkele tips: 

 • Zelfs een klein tekort aan B2 kan een vette huid veroorzaken. Gist, tarweolie, noten en bonen zorgen voor B2 en B5, dus let erop dat je deze binnenkrijgt.
 • Drink zoveel mogelijk water om afvalstoffen af te voeren.
 • Rook niet: dit vergroot de poriën en verslechtert de huid.
 • Slaap en beweeg voldoende.