ROSACEA 

Wat is Roscea:

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk 'rood als een roos'. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Oogafwijkingen komen veelvuldig voor bij rosacea en deze kunnen variëren van mild tot ernstig. Rosacea is een hardnekkige aandoening, die wel goed te behandelen is. De afwijkingen hebben echter de neiging steeds weer de kop op te steken.

 

Hoe ontstaat het:

De oorzaak van rosacea is onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond, maar het kan wel degelijk invloed hebben. Tijdelijke verergering van de roodheid kan optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel. Het zijn alleen geen oorzaken van rosacea.

 

Hoe te behandelen

Door de ontstekingsprocessen vindt er een verslechtering van het bindweefsel plaats. Hierdoor wordt de weerstand minder, waardoor een huid te snel veroudert en gevoeliger wordt. Wij pakken eerst de oorzaak aan zodat de weerstand van je huid verbetert en je lichaam zelf in staat is om beter op de rosacea te reageren. Als je huid beter in balans komt, kunnen we met milde behandelingen de zichtbare symptomen zoals roodheden en bultjes verminderen. Dit is dus een persoonlijk gericht stappenplan waarin we samen gaan kijken wat we kunnen verbeteren om je huid rustiger te gaan maken.